ترخون یک گیاه چند ساله از خانواده کاسنی است که ارتفاع ان بین ۳۰ سانتی متر تا یک متر می باشد. برگ های این گیاه بلند ، باریک و بسیار معطر است. این سبزی طبع گرم و خشک داشته و بسیار اشتها آور می باشد. ترخون بخاطر طعم کمی تند و رایحه دل انگیزش در پخت و پز طرفداران بسیاری دارد و علاوه بر آن مصارف پزشکی متعددی نیز دارد. دم کرده این گیاه در رفع خستگی و آرامش اعصاب بسیار موثر است. افراد مبتلا به فشارخون بالا می توانند در غذاهایشان به جای نمک از ترخون استفاده کنند.این سبزی آنقدر همهکاره است که در کشور فرانسه به آن «پادشاه سبزیجات» میگویند. در این مطلب بهطور کامل به معرفی خواص ترخون و روغن آن برای سلامتی و طرز تهیهی یک غذای بسیار خوشمزه با استفاده از ترخون را به شما یاد میدهیم.
فواید و خواص ترخون برای سلامتی
ترخون حاوی مواد مغذی و روغنهای ضروری مختلفی است که فواید بسیاری برای بدن دارند. معروفترین خواص ترخون عبارتند از:
- تسکین درد: جویدن برگهای ترخون به تسکین درد، بهخصوص تسکین درد دندان و دهان کمک میکند. برای این منظور میتوانید از چای ترخون نیز استفاده کنید.
- القای خواب: نوشیدن چای ترخون برای افرادی که دچار بی خوابی هستند، مفید است. اثرات آرامشبخش ترکیبات این گیاه باعث میشود شبها راحت بخوابید.
- افزایش اشتها: اگر اشتهایتان کم است و در غذا خوردن مشکل دارید، مصرف ترخون را امتحان کنید. با توجه به تحقیقات علمی، گزارش شده است که این گیاه باعث تحریک شیرههای گوارشی معده و درنتیجه افزایش اشتها میشود.
- بهبود عملکرد رودهای: ترخون یک گیاه کرمزداست، یعنی به دفع کرمهای انگلی از روده کمک میکند. این خاصیت ترخون خطر ابتلا به بیماریهای روده و سوءجذب مواد غذایی را کاهش میدهد.
- سلامت قلبیعروقی: مصرف ترخون برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید است، چون از تجمع پلاکتها جلوگیری میکند و درنتیجه بهطور بالقوه منجر به کاهش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی میشود.
اثر ترخون در تنظیم قند خون در بیماران دیابتی
برای اینکه سطح قند خون در بدن متعادل باشد، باید کالریهای مصرف در بدن توزیع یکنواختی داشته باشند. برگهای ترخون سرشار از ترکیبات پُلی فِنولیک (poly-phenolic) هستند. این ترکیبات شاخهای از آنتی اکسیدانها هستند که در گیاهان بهوفور دیده میشود. علاوهبراین، وجود فیبر رژیمی در ترخون، عامل دیگری برای توزیع یکنواخت کالری در اعضای مختلف بدن است. این عملکرد میتواند باعث کاهش سطح قند خون در بیماران دیابتی بشود.
خواص ترخون در بهبود عملکرد هاضمه
از برگهای ترخون برای کمک به هاضمه هم استفاده میشود، زیرا به ترشح صفرا از کلیهها کمک میکند و در نتیجه فرایند هاضمه در روندی طبیعی بهبود مییابد. این عملکرد به رفع سایر مشکلات دستگاه گوارش مانند سندروم رودهی تحریکپذیر هم کمک میکند. سوءِهاضمه و ناراحتی های معده هم به کمک ترخون رفع میشوند. از سایر خواص ترخون میتوان به این موضوع اشاره کرد که سرشار است از ویتامین A ،C و گروه ب کمپلکس مانند فولات، نیاسین، ریبوفلاوین، پیریدوکسین و… . این مواد بهعنوان آنتی اکسیدان و عاملی کمکی در سوختوساز بدن استفاده میشوند.
ترخون با تحریک معده در افزایش اشتها هم نقش دارد. علاوه بر اینها بهعنوان درمانی خانگی در رفع سکسکه، بیاشتهایی عصبی، سوءِهاضمه و نفخ شکم هم کاربرد دارد. فیبر موجود در این سبزی مانع از یبوست میشود و به خروج راحت مواد زائد از بدن کمک میکند. ضمنا ترخون نوعی مادهی ادرارآور هم هست و به متعادل ساختن میزان آب بدن کمک میکند.
کاربردهای مختلف و نحوهی استفاده از خواص ترخون
ترخون یک سبزی همهکاره است و میتواند در انواع مختلفی از غذاها بهکار برود، مانند:
- سیبزمینی: با پاشیدن مقداری ترخون روی سالاد سیبزمینی، عطر و طعم آن را بهتر کنید.
- تخممرغ: با ریختن مقداری ترخون در غذاهای کلاسیک تخممرغی مانند تخممرغ شکمپر (deviled eggs)، عطر و طعم جدیدی به آن اضافه کنید.
- غذای دریایی: با استفاده از ترخون، به ماهیهای مختلف مانند سالمون و ماهی تن عطر فوقالعادهای بدهید. میتوانید این سبزی را روی صدف نیز بریزید.
- ماکیان: قبل از کبابکردن مرغ، بوقلمون و … روی آنها را با مقداری ترخون بپوشانید تا مزه و عطر بینظیری پیدا کنند.
- سسها: ترخون طعم سسها و چاشنیها را بهتر میکند. میتوانید آن را به خامهی ترش، سس لیمو، پستو و سایر سسها اضافه کنید.